De laatste opdracht, de toekomst van sociale media

Nou, het zit er bijna op. Het tentamen is morgen al en de laatste opdracht moet nog even getypt worden. Waar gaat het heen met social media, is het er straks nog? Misschien komt die 2012 apocalypse wel en heeft het niet echt zin om social media te blijven gebruiken (yeah, right). Iemand die op een hele leuke manier de veranderingen in de online wereld weergeeft is The Oatmeal. In zijn State of the Web comics laat hij op een imho hilarische wijze zien hoe “ons” gebruik van het internet over de jaren heen veranderd is. Hij gaat in op de gebruikers van Facebook en de hoeveelheid internetverkeer die social media tegenwoordig genereren…meer dan internetporno. En dat is met dit filmpje in het achterhoofd toch best een prestatie. (hoewel het filmpje al zes jaar oud is, blijft ie grappig).

Wat de Oatmeal zegt over de gebruikers van Facebook is ook interessant. Hij koppelt de karakteristieken van social gamers aan het internettraffic van Facebook. Hij claimt dat 60% van het Facebookverkeer genegenereerd wordt door mensen die spelletjes via Facebook spelen en voorspelt dat op een gegeven moment alleen nog maar oude dametjes gebruik zullen maken van Facebook. Ik ben het hier niet met hem eens. (nog niet in acht genomen dat zijn claims, hoewel hilarisch, geen enkele bronvermelding hebben en dus vrij moeilijk te fact-checken zijn). Op deze site zijn echter wel te checken claims te vinden, met mooie infographics die heel duidelijk illustreren hoe groot social media en facebook geworden zijn.

Bestaat Facebook dan dus nog over 5 jaar? Vast wel, facebook is zo’n groot social medium geworden dat het nu al gebruikt wordt als unieke identifier bij sommige andere diensten. Muziek-streamer Deezer laat je alleen een account aanmaken met je Facebookaccount. Spotify wil het liefst dat je met Facebook inlogt  je kan wel zonder Facebook Spotify gebruiken, maar die optie staat in lichtgrijs, heel klein onderaan. Facebook heeft enorma aantallen gebruikers, slaat enorm veel foto’s op en is een van de grootste, zoniet de grootste social media site van dit moment. Ik denk dat Facebook zo groot is, dat zelfs als andere SNS succesvol zullen zijn, ze nooit zo groot zullen worden als Facebook. Facebook probeert ook meer en meer zo toegankelijk mogelijk te zijn. Niet alleen via laptops/desktops maar ook via mobiele apparaten.

Makers van mobiele telefoons moeten ook steeds meer rekening houden met de toenemende wensen van mensen in ontwikkelingslanden. Ook daar wil men op Facebook, maar hebben ze niet de benodigde infrastructuur om via de computer op internet te gaan. Het aanleggen en aanbieden van een mobiel netwerk en mobiel internet is dan een stuk eenvoudiger.

Mobiel internet maakt dus internet toegankelijk voor een enorme groep mensen, en voor de mensen die al toegang hebben tot internet is mobiel internet een geweldige aanvulling. Zij zijn in principe 24/7 bereikbaar en in sommige gevallen wordt zelfs verwacht dat mensen buiten kantooruren ook bereikbaar zijn om werk te doen. Mobiel internet is meer dan alleen de mogelijkheid om on-the-go online te zijn. Ik vind dat mobiel internet niet los gezien kan worden van de enorme toename aan mobiele apparaten. Tablets, Laptops, Ultrabooks, Smartphones, systemen in auto’s en wat ze straks nog meer kunnen bedenken. De IPv4 adressen zijn praktisch op en het is nog niet genoeg. Mobiel internet wordt iets vanzelfsprekends.

Kinderen die dan over 18 jaar geboren worden (en waarschijnlijk zelfs kinderen als de mijne, dit jaar geboren) zullen social media als iets vanzelfsprekends vinden. Mobieltjes zullen niet langer iets nieuws zijn (“pas als je naar de middelbare school gaat mag je een mobiel, nu eerst buiten spelen”) maar de manier zijn om een afspraak te maken om buiten te gaan spelen. Informatie, in de breedste zin van het woord: aantekeningen, slides, muziek, films etc. etc. etc., zullen nog meer dan nu in de cloud opgeslagen worden en als de technologische ontwikkelingen mbt de snelheid van mobiel internet doorgaan zoals ze nu doen kan het maar zo zijn dat internetproviders niet meer internet aanbieden via de telefoonlijn, tv-kabel of satelliet maar enkel nog mobiel internet.

De ontwikkelingen volgen zich razendsnel op, we zien wel wat de toekomst gaat brengen. Rest mij nog één ding:

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s